onze producten

Silverlinde is enthousiast over de werkzaamheid van de essentiële oliën bij problemen van fysieke...
last minute info moment
Op VRIJDAG 6 SEPTEMBER a.s. vanaf 12.30 uur Tijdens de informatie middag op 6...
training beroepszekerheid
Afgestudeerd…als veterinair therapeut en toch nog wat onwennig en onzeker? Silverlinde(praktijk) biedt een unieke mogelijkheid om je te beroepszekerheid te ontwikkelen. Aanwezig...

Op het juiste moment op de juiste plaats

Iedere diereneigenaar hoopt natuurlijk dat zijn dier, na een lang en gelukkig leven, vreedzaam in zijn slaap overlijdt. Helaas maakt bijna niemand dat mee. Bijna elke eigenaar wordt op een gegeven moment gedwongen om de keuze te maken wel of niet verder te “laten dokteren” aan zijn dier. Te bepalen of het levensplezier van het dier nog net iets groter is dan zijn lijden, of te euthanaseren. Dat zijn moeilijke beslissingen. Maar ja, als het niet verder kan, wat dan?
 
Gelukkig kunt u hulp krijgen bij de juiste beantwoording van die vraag. Humaan noemen we dat “stervensbegeleiding”. Veterinair hebben we daar (nog) geen term voor, maar de kennis en kunde en intensieve betrokkenheid zijn er al volop.
 
Bij grote medische problemen, waar intensieve onderzoeken en/of langdurige herstelperiodes nodig zijn, is het de moeite waard om je af te vragen wat het perspectief is voor het dier.
Wat gebeurt er als je niet opereert en wat als je dat wel doet? Hoe is de kwaliteit van leven in beide gevallen en voor hoe lang? Een goed gesprek met onze dierenarts over het medische verloop van de herstelperiode, de verwachting over het herstelpercentage, en de beperkingen tijdens de herstelperiode zullen de eigenaar inzichten geven in de vraag: zou mijn dier dit allemaal (nog) willen doormaken?
In theorie klinkt dit helder en duidelijk. Een dier mag leven zolang hij het leuk heeft. Een dier hoeft niet te lijden. Maar als het moment van beslissen daar is, blijkt de praktijk toch lastig. Want wanneer vindt een dier het leven niet meer leuk? Wie helpt ons om dat te bepalen en een beslissing te nemen voor ons dier? Beslissen moeten we, de natuur haar werk te laten doen is immers geen optie.
 
De integratieve aanpak van Dierenpraktijk Silverlinde kan in deze fase goed werk doen door enerzijds de pijn te verzachten en anderzijds de geest te helpen ontspannen. Hiermee wordt het loslaten gestimuleerd.
Een dier dat vrede heeft met het einde van zijn huidige traject, zal in rust de overstap kunnen maken.
Een passende euthanasie draagt daaraan bij.

 

U kunt een consult aanvragen om de huidige situatie van uw dier helder in kaart te brengen. Daaruit kan bijvoorbeeld worden vastgesteld of er nog een periode een prettig leefbaar leven kan worden gecreëerd met de juiste maatregelen en/of natuurlijke middelen.