onze producten

Silverlinde is enthousiast over de werkzaamheid van de essentiële oliën bij problemen van fysieke...
last minute info moment
Op VRIJDAG 6 SEPTEMBER a.s. vanaf 12.30 uur Tijdens de informatie middag op 6...
training beroepszekerheid
Afgestudeerd…als veterinair therapeut en toch nog wat onwennig en onzeker? Silverlinde(praktijk) biedt een unieke mogelijkheid om je te beroepszekerheid te ontwikkelen. Aanwezig...

stijfheid/reuma - hond

In toenemende mate komen er klachten van stijfheid, gewrichts- en/of spierproblemen, die eigenlijk niet bij de leeftijd van de betreffende hond passen: soms al driejarige honden die in hun bewegingen wel twaalf jaar oud lijken. Uiteraard wordt hier, vanuit natuurgeneeskundige visie, ook weer eerst naar een mogelijke oorzaak gekeken en niet direct naar de oplossing van de klacht. We kunnen te maken hebben met een erfelijke aanleg (fokfout) en/of tekorten (aan bouwstoffen en/of beweging). Aangepaste oefeningen en een structureel aanbod van natuurlijke ondersteuningsmiddelen kunnen vaak soelaas bieden.

Een veel voorkomende oorzaak van problemen van het bewegingsapparaat is te vinden in het ontbreken van het type beweging waaraan het dier, vanuit zijn natuur, behoefte heeft. Veel honden bewegen te weinig. Viermaal per dag een uitlaatrondje is goed voor blaas en darmen. Echter beweging in natuurlijke vorm bestaat uit: de hele dag of dagen liggen luieren en vervolgens een paar uur jagen. Tijdens de jacht eerst een langzaam sukkeldrafje, vervolgens een duurloop tijdens het volgen van de kudde prooidieren en dan een sprint tijdens de ‘kill’. Hoe dichter we deze natuurlijke situatie benaderen, hoe beter dat in het algemeen is voor de ontwikkeling en instandhouding van de botten, spieren en pezen.

Een urenlange fietstocht is goed. Alleen niet wanneer de hond niet is getraind. Het dier kan dan snel overbelast raken. Kan hij los mee naast de fiets, dan wordt het al een stuk gemakkelijker: dan immers kan hij naar eigen behoefte versnellen, vertragen en op die manier dichtbij zijn ‘natuurlijke bewegingsvorm’ blijven. Uren naast de fiets in hetzelfde tempo is onnatuurlijk en – indien ongetraind -  te belastend. Kan de hond niet los en is hij ook niet getraind, terwijl je toch wel een lange fietstocht wil maken, wissel dan het tempo af en maak regelmatig een stop.


Er zijn natuurlijk nog andere manieren om de hond beweging te geven.

Eens per dag een goed stoei- en speluurtje is eveneens een prima bewegingsvorm. Stoeien met soortgenoten is van niet te evenaren waarde. Lukt dat niet, dan zijn apporteer-, trek- en (baas) zoekspelletjes minstens zo verrijkend.

Veel gezond bewegen en zoals eerder aangegeven goede aan het individu aangepaste voeding, zijn vaak de belangrijkste maatregelen die we zowel ter preventie van bewegingsproblemen kunnen nemen, maar ook, in aangepaste vorm, ter genezing kunnen inzetten. We kunnen uiteraard ook weer gebruik maken van middelen. In het algemeen kan worden gesteld dat bij alle aandoeningen van het bewegingsapparaat, behalve bij artrose (degeneratie van een gewricht) en artritis (gewrichtsontsteking), een uitwendige behandeling van jojoba (gold) in de juiste combinaties van essentiële olie van jeneverbes, gember (soms), pepermunt (soms) teatree en cipres veel verlichting geven. Voor de juiste samenstelling kan het beste advies even worden ingewonnen.