onze producten

Silverlinde is enthousiast over de werkzaamheid van de essentiële oliën bij problemen van fysieke...
last minute info moment
Op VRIJDAG 6 SEPTEMBER a.s. vanaf 12.30 uur Tijdens de informatie middag op 6...
training beroepszekerheid
Afgestudeerd…als veterinair therapeut en toch nog wat onwennig en onzeker? Silverlinde(praktijk) biedt een unieke mogelijkheid om je te beroepszekerheid te ontwikkelen. Aanwezig...

een stinkende hond

Een stinkende hond is niet gewoon maar een stinkende hond. Een stinkende hond heeft namelijk hoogstwaarschijnlijk een mentaal en fysiek probleem. Stank geeft – in de meeste gevallen – aan dat er iets mis is met de lichamelijke processen van de hond. De stank heeft daarnaast vaak tot gevolg dat mensen het onplezierig vinden de hond aan te raken en soms wordt de stinkende hond regelmatig verbannen naar de keuken of de gang om maar niet zijn stank in de huiskamer af te geven. En eerlijk is eerlijk: een stinkende hond is geen pretje in huis. De stank is zo indringend dat je de lucht moeilijk kwijtraakt van je handen en soms zelfs uit je kleding. U kunt de omgeving van uw hond wat opfrissen met Sillverlinde Aromaspray. Let wel, dit is voor uw plezier, niet voor het dier.

Wat is stank?
Wat is eigenlijk de definitie van stank? Stank is volgens Van Dale een ‘onaangename geur’. Maar hondenlucht is geen stank! Mensen met een goede neus kunnen een normale gezonde hondenlucht wellicht als stank ervaren. Daar is niets aan te doen: een gezonde hond heeft nu eenmaal een gezonde lichaamslucht. De behoefte om deze lucht te camoufleren, bijvoorbeeld door veelvuldig wassen, is absoluut ongezond voor de hond. In plaats van de hond te wassen is het beter om in de kamer een geurverfrisser te plaatsen, bijvoorbeeld een aromalampje met essentiële olie. Deze beïnvloedt de inademingslucht zonder de huid van de hond te beïnvloeden. Er zijn verschillende middelen in de handel om stank te verdrijven. Let goed op dat de middelen die op de hond, of deken en mand van de hond worden aangebracht natuurlijke producten zijn die in ieder geval pH-neutraal zijn en geen chemische toevoegingen bevatten. Stank als ‘onaangenaam luchtje’ is dus heel iets anders dan stank als signaal van iets wat niet goed is. De ene hond heeft nu eenmaal een sterkere geur dan de ander, maar nog steeds is hier sprake van gezonde lichaamsgeur. Mensen hebben in de loop van de afgelopen eeuw allerlei ‘tegen geurtjes’ ontwikkeld. Geurtjes die de eigen lichaamsgeur moeten camoufleren. Dit komt omdat meer mensen minder ruimte moeten delen én omdat meer mensen binnen in plaats van buiten bij elkaar komen. Bovendien werd lichaamsgeur geassocieerd met lichamelijk werk en dat was bewijs van een mindere stand en diende je dus te camoufleren. In het verlengde hiervan hebben veel eigenaren besloten dat ook hun hond geen sterke lichaamsgeur mag hebben. De hond gaat daarom regelmatig in bad. Voor onze neus is het prettig, alleen niet voor die van de hond. Veel honden hebben dan ook de wat onprettige, maar wel heel gezonde neiging om – zodra ze gewassen zijn – een goede stankplek, zoals rotte vis of paardenmest op te zoeken en daar dan eens uitvoerig in te gaan rollen om die nare shampoo lucht weer kwijt te raken. Niet alleen de hondenneus heeft problemen met veelvuldig wassen, maar – en in veel belangrijkere mate – de huid. Veel wassen betekent allereerst een verstoring van de vethuishouding van de huid. Door te wassen wordt de huid in de meeste gevallen ontvet. Doordat er te weinig vet in de huid is, wordt er extra aangemaakt. Gevolg? Nog meer wassen, nog meer aanmaak en al snel is de vicieuze cirkel bereikt.

Bij de hond die echt stinkt is er iets anders aan de hand. Allereerst is de stank een signaal. Het meest bekend is waarschijnlijk de zogenaamde ‘oude honden’- of de ‘natte honden’lucht. Deze lucht wordt vaker afgegeven door wat oudere honden. Door ouderdom loopt het reinigende vermogen van de lever en de nieren wat terug. Het dier gaat daardoor de huid inzetten als ondersteuning bij de verwijdering van afvalstoffen. Dit manifesteert zich eerst in stank en later soms in huidklachten. Honden die een stank verspreiden die afkomstig is van het hele lichaam, dus niet van een specifieke plek, zijn in veel gevallen gebaat bij een (eventueel regelmatige) reinigingskuur. Hiermee help je dus het dier de afvalstoffen te verwijderen uit het lichaam en hoeft de huid niet meer te reinigen. Naast het bestrijden van de stank wordt door de reinigingskuur het lichaam ontlast van de afvalstoffen. Wassen om de stank kwijt te raken zou hier dus een sterk onderdrukkende werking hebben. Bovendien help je de hond ook mentaal: hij voelt zich niet meer afgewezen. Immers een hond die veelvuldig wordt afgewezen, is ongelukkig. En we weten het allemaal: een gezonde geest in een gezond lichaam! Met andere woorden: als het lichaam uit balans is en ook de geest raakt uit balans, dan zullen deze twee elementen, in negatieve zin, elkaar versterken. Slechte adem Een hond kan ook last hebben van een

slechte adem.
De slechte adem is een signaal dat er iets mis is met de spijsvertering. Zaak is om iets met dit signaal te doen. Sommige kleine spijsverteringsklachten kunnen door de eigenaar zelf worden opgelost. Spijsverteringsklachten kunnen, naast de slechte adem, ook symptomen geven zoals onregelmatige ontlasting (in tijd of substantie), vettige of juist heel dorre huid, met lange tanden eten enzovoort. Zodra er sprake is van onregelmatige ontlasting of moeizaam eten, is het zaak de dierenarts te raadplegen. Bij alleen een slechte adem kan – in eerste instantie – wel zonder de dierenarts gewerkt worden. Een slechte adem alleen duidt in veel gevallen op tandsteen/ontstoken tandvlees of een minder goed werkend maagslijmvlies. Essentiële olie van pepermunt kan in dat laatste geval een oplossing bieden.

Winderigheid
Sommige honden hebben ook last van enorme gasvorming in de darmen en zijn onaangenaam gezelschap door de vreselijke stank die soms vanuit de darmen, in de vorm van windjes, in de kamer terecht komt. Een sterke gasvorming is een signaal dat er waarschijnlijk in de dikke darm iets niet helemaal naar wens verloopt. In dat geval is een druppeltje essentiële olie van gember met honing per week over het voer al voldoende. (De olie mengen met honing en lauw water… niet puur toedienen)

Stinkende oren
Een andere bron van stank zijn vaak de hondenoren. Vooral de hondenrassen met afhangende oren hebben hier gemakkelijk last van. Veelal is er teveel haar en te weinig ventilatie aan de binnenkant van de (hangende) oren, waardoor het bacteriële klimaat verstoord raakt. Oormijt, maar ook ontstekingen, kunnen hier makkelijker een voedingsbodem in vinden. Door voor voldoende ventilatie te zorgen – door bijvoorbeeld de overmatige beharing uit te trekken of af te knippen – kan het probleem worden opgelost. De haargroei aan de binnenkant van de flap in toom houden is dus belangrijk. Maar verwijderen van oorsmeer is in de meeste gevallen niet nodig. Integendeel. Ook hierbij geldt: door regelmatig te verwijderen, stimuleer je de aanmaak! Als er sprake is van teveel oorsmeer, werk dan met een druppeltje olijfolie en een heel lichte massage bij de oorbasis. Meestal is dit voldoende om het overtollige oorsmeer te verwijderen. Is de huid van de oorflap of gehoorgang rood en onrustig en schudt de hond veel met zijn hoofd, neem dan contact op met de dierenarts of natuurgeneeskundige.