onze producten

Silverlinde is enthousiast over de werkzaamheid van de essentiële oliën bij problemen van fysieke...
last minute info moment
Op VRIJDAG 6 SEPTEMBER a.s. vanaf 12.30 uur Tijdens de informatie middag op 6...
training beroepszekerheid
Afgestudeerd…als veterinair therapeut en toch nog wat onwennig en onzeker? Silverlinde(praktijk) biedt een unieke mogelijkheid om je te beroepszekerheid te ontwikkelen. Aanwezig...

paardenstekers

De zomer is fijn! Iedereen geniet van het warme weer en lange licht. Meer gelegenheid tot fijne buitenritten en voor de meeste paarden tegenwoordig ook gelukkig meer kans op weidegang. Maar… helaas… met de zomer komen ook de stekers weer in volle hevigheid opzetten. Stekers zijn niet echt erg; over het algemeen gesproken dan. Stekers immers horen bij een paard zoals vlooien bij een hond, het is een normale symbiose. In de natuurlijke situatie trok een kudde paarden gedurende het stekersseizoen naar hogere, drogere winderige weidegrond. Immers: hoe meer water, hoe meer stekers. Hoe meer bomen, en zeker van het type berk en eik, hoe meer stekers. Paarden weten dit instinctief en zoeken gebieden op waar het aantal belagers beduidend minder is. Onze tegenwoordige paarden echter, hebben die kans niet. Een enkeling is zo gelukkig dat hij vrije keuze heeft tussen op stal of op de wei staan, maar de meeste paarden worden op een – deel van- een hectare gezet en daar staan ze dan tot ze worden opgehaald om op stal te worden gezet. Als je, als paard de pech hebt dat die betreffende hectare zich bevindt op zandgrond, naast een grote vijver met stilstaand water en berken langs de oever dan, geloof me, wil je echt liever naar binnen overdag! Voor de eigenaar dient zich dan de vraag aan: wel weidegang maar dan met stekers, of geen weidegang en stekers ontlopen…

 

Minder stekers
Er zijn veel soorten stekers. Variërend van horzels tot dazen van grote steekvliegen tot de kleine culicoidesmugjes. Alle veroorzaken ze jeuk doordat ze, met hun steekjes, het speeksel in de bloedbaan brengen.
Het aantal stekers bepaalt, voor een deel!, het aantal steken en dus de mate van hinder.
Het aantal stekers dat op een terrein voorkomt kan worden beperkt door:       

  • Wind. Veel weilanden in het open en vlakke Nederland, hebben windsingels zodat de koude en natte najaars-winter wind niet voluit kan blazen. Voor de winterperiode is dat prettig, voor de zomer heel onprettig. Door de wind te breken krijgen vliegende stekers veel meer kans. Probeer zoveel mogelijk winterwei een beschutte wei te laten zijn en zomerwei zoveel mogelijk open wei.
  • Water. De aanwezigheid van stilstaand water trekt vliegende stekers aan. De aanwezigheid van stromend water stoot hen af. Over het algemeen valt er weinig aan te doen als er een sloot of vijver langs of door het weiland loopt. Maar mocht je in de gelegenheid zijn om –ook- water te laten stromen, dan is een zwiepende tuinsproeier op de wei al voldoende om de vliegende stekers in de wijde omtrek te verdrijven.
  • Grond. De grondsoort van het weiland is niet te veranderen. Wel kun je ervoor zorgen dat er zo min mogelijk natte, modderige delen zijn door op die plaatsen de grond wat op te hogen met scherp zand. Liefst dus niet met zomaar wat grond die ergens over is. Die immers kan , vervuilde, onderdelen bevatten die stekers juist aantrekken. Scherp zand of liever nog, strandzand is uitstekend voor dit doel.

 

 
Aantrekkelijkheid voor stekers
Ook al ben je in de gelegenheid om de omgeving zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor stekers, iedere zomer zijn op iedere wei zeker wel stekers. Die insisterende diertjes kunnen we nog een stevig stuk ontmoedigen door het paard te veranderen in een onaantrekkelijke voedingsbodem. De mate waarin een paard “lekker” is voor een steker kunnen we beïnvloeden. Om het paard onaantrekkelijk te maken zijn er verschillende opties die individueel of gekoppeld gebruikt kunnen worden:

  • Schoon bloed… Hoe zuiverder(= gezonder) het bloed, hoe minder aantrekkelijk het is voor stekers. Hoe gezonder het paard, en dus het bloed, hoe minder het wordt belaagd door stekers. Om dit te bereiken adviseert de natuurgeneeskunde In het voorjaar, rond de rui, een reinigingskuur. Groene leem, Silsterk en essentiële olie van jeneverbes. Aansluitend kan begonnen worden met een druppel essentiële knoflookolie per week. Indien nodig kan deze hoeveelheid worden opgevoerd in de loop van het seizoen tot maximaal 1 druppel per dag. Najaar weer afbouwen en in de winter geen knoflook olie. Wijze van toediening: theelepel honing, druppel essentiële olie van knoflook, beetje lauw water erover, roeren en mengsel over het voer . De knoflook NIET puur toedienen

  • ph- Waarde darmflora. Veel paarden kampen met een onjuiste pH-waarde in de darmen. Antibiotica, wormkuren, entingen maar zeker ook het voeren van kuil, kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Een te hoge zuurgraad in de darmen kan het paard aantrekkelijk maken voor stekers aangezien het bloed hierdoor een andere, voor stekers meer aantrekkelijke, samenstelling krijgt. Balanceer de pH-waarde door bijvoorbeeld gedurende veertien dagen 1 zuurdesem boterham per dag te voeren en tevens 1 eetlepel biogarde (EKO!) over het voer te geven. Na veertien dagen hiermee stoppen. Beide producten zijn simpel maar dienen te worden beschouwd als een medicijn voor een paard. Langer dan veertien dagen geven is niet zinvol. 
 
Margriet Cremers